besplatna dostava u RH na sve narudžbe iznad 60€
Odaberi jezik:

O NAMA

Ja sam Nina i ja sam mama; ja sam Mia, ja sam kćer, obje 29+ godina, akademske umjetnice iz Pule.

Bend VITRUM in FABULA živi od 2016. a vi i dalje neumorno izbacujete kolekcije. – Ispričajte nam vaš početak. Odakle ljubav prema kreativi?

Nakon desetak godina rada u staklu, odlučile smo pokrenuti brend. Kreativna znatiželja nas prati od malih nogu, od stvaranja odjeće za lutke do slikanja u različitim tehnikama, sve smo prošle. Staklo je nekako ostalo, a ostale tehnike su i dan danas odličan alat.

S fuzijom smo se upoznale sasvim slučajno zahvaljujući Istri L. Toner, međunarodnoj umjetnici, koja nas je poučila različitim tehnikama fuzije stakla, te nesebično podijelila svo svoje znanje zbog čega smo joj neizmerno zahvalne. Sudjelovanja na međunarodnim workshopovima dodatno su proširila naše znanje o fuziji, a svakodnevna znatiženja nas vuće da učimo nove tehnike.

– Vaš medij je staklo, uglavnom čisti geometrijski oblici…

Staklo je iznimno interesantan, ali i dvoličan medij – s jedne strane nježan i krhak, a s druge moćan i hladan. Upravo ga taj kontrast čini jedinstvenim.

 

apis(38)

Ideje s papira postaju staklo, jedna organska cjelina isprepletenih linija. Boje su markantne, zavodljive i mistične. Ovaj kolorizam nam daje mogućnost kreiranja elegantne i jake kolekcije nakita, stvarajući novu vizualnu igru koja ne prolazi neprimjećeno. Koristimo visokokvalitetno umjetničko staklo Bullseye.

Naše kolekcije, kao i sama paleta boja, zamišljene su imajući na umu osobe koje će ih nositi, njihove želje. Naš kreativni izraz se može opisati u ovih nekoliko riječi asimetrija, geometrija, čistoća boja i oblika. Zahvaljujući njemu nakit ostaje suvremen iz godine u godinu.

– Naziv je kao i sve ostalo kod vas drugačiji, zvučan i latinski, zašto ste tako odlučile? Nisu daleko ni nazivi kolekcija…

Spontano. Staklo je bilo tu. I naša priča. Pula – naša najveća inspiracija i njena starorimska arhitektura, prirodno je odredila da brend ima latinsko ime. Uz vitrum, što na latinskom znači staklo, stoji in fabula, (lat. u priči) što označuje kako priču našeg kreativnog procesa, tako i priču koja nastaje jednom kad netko pronađe svoj “Vitrum” i nosi ga kao dio sebe.

Nazivi kolekcija su najteži dio. Kolekcija 01 je stilizacija arhitektonskih elemenata starorimske arhitekture – stupa (1) i luka (0). Kolekcija Summa, par asimetričnih naušnica, koje smo posvetile matematičarima, je karakterizacija Nine – s jedne strane matematičarka, s druge umjetnica. Sve kolekcije nose svoju priču, svoju in fabulu, Sve kolekcije nose svoju priču, svoju in fabulu, tako kolekcija Augusta veliča ženu Starog Rima, dok je SISSI3 posvećena suvremenoj ženi.

– Kolekcije su bazirane na naušnicama…zašto upravo taj komad nakita?

Dizajniramo nakit koji i same nosimo, a naušnice su sasvim sigurno naš favorit. Sve su na medicinskom čeliku, što ih čini u potpunosti antialergijskima.

Dobro dizajnirane naušnice u odabranim bojama stvaraju harmoniju s licem te nas čine sigurnijima u sebe, vedrijima i time ljepšima. Izbor nakita govori puno o osobi, njezinom karakteru. Linije svih kolekcija su zamišljene imajući na umu osobu koja će ih nositi.

– Gdje se nalazi vaš atelier?

Naš atelier se nalazi u Zagrebačkoj 43 u Puli, dnevni boravak naše umjetnosti – mjesto u kojem stvaramo, a možemo i zajedno popiti čaj ili limunadu, porazgovarati, upoznati svijet stakla kroz naše radionice ili pronaći svoj savršeni dio sebe – nakit Vitrum in Fabula.

To je i mjesto gdje održavamo i konzulacije armokromije, te osobnog stila.

 

– Najdraži komad nakita koji ste izradile i rado ga nosite…

Od našeg nakita svakako bismo izdvojile kolekciju 01, koja savršeno opisuje naš umjetnički izraz, te kolekcije Freya, Duo i Lea. Radi se o naušnicama srednje veličine koje su odlične u svim prilikama, iznimno lagane te upotpune svaku odjevnu kombinaciju.

– Nakit koji bi svaka žena trebala posjedovati?

Nakit koji ju čine sretnom, samouvjerenom i zadovoljnom.